Взаємозв’язок показників статодинамічної стійкості та техніки рухових дій кваліфікованих спортсменок у синхронному плаванні - Литвиненко, Юрій Вікторович; Lytvynenko, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Вплив стану вестибулярного аналізатора на реалізацію заданої програми спортивних рухів є актуальним питанням. Мета дослідження – вивчення взаємозвʼязків між показниками статодинамічної стійкості тіла кваліфікованих спортсменок, які спеціалізуються в синхронному плаванні, та їх спортивним результатом. Методи дослідження – аналіз даних спеціальної науково-методичної літератури, аналіз змагальної діяльності, стабілографія, методи реєстрації та аналізу рухів тіла людини, методи математичної статистики. Установлено, що між показниками статодинамічної стійкості тіла й спортивним результатом спортсменок 10–11 років існує зв’язок, що відображає тенденцію, відповідно до якої при підвищенні спортивного результату зменшуються показники амплітуди коливань загального центру тиску (ЗЦТ) тіла на опорі, знижується лінійна швидкість переміщення ЗЦТ, довжина її траєкторії, зменшується площа еліпса, збільшується якість функції рівноваги. Планується проведення подібних досліджень за участю спортсменок вищих спортивних розрядів. The influence of vestibular apparatus condition on realization of the given program of sports movements is the topical issue. The objective of the research was studying the interrelations between the indices of static-dynamic stability of bodies of skilled female athletes who are specialized in synchronized swimming and their sports results. Methods of the research: analysis of scientific-methodical literature data, analysis of competitive activity, stabilography, methods of registration and analyses of human body movements, methods of mathematical statistics. It is proved there is the relation between statodynamic body endurance indicators and sports results of 10–11 years of female athletes. It reflects the tendency which shows that with the increase of sports results the indicators of vibration amplitude of the body general pressure center (GPC) decreases the lining speed of GPC movement and length of its trajectory. The square of ellipse decreases and balance function quality increases. The similar research with the participation of female athletes of higher sports grades is planned.
Interrelation of Indices of Static and Dynamic Stability and Technique of Motor Actions of Qualified Female Athletes in Synchronized Swimming
Keywords: синхронне плавання; техніка; статодинамічна стійкість; рівновага; synchronized swimming; technique; static-dynamic stability; balance