Влив мутацій резистентності ізолятів ВІЛ-1 на ефективність АРТ та епідеміологічні особливості поширення ВІЛ у Волинській області - Соколова, Олена; Поліщук, Валерій; Макаренко, Олена; Sokolova, Оksana; Polishchuk, Valerii; Makarenko, Оlena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
На Волині епідемія ВІЛ-інфекції триває 21 рік та охопила всі адміністративні райони. Щоденно в області виявляється 1–2 нові випадки інфікування ВІЛ. Протягом останніх років відбулася зміна основного шляху інфікування – із парентерального на статевий – і, як наслідок, простежено щорічне збільшення кількості ВІЛ+ вагітних, що свідчить про несприятливий розвиток епідемії та поширенням ВІЛ-інфекції на благополучні про- шарки населення. Уведення антиретровірусної терапії, незважаючи на неповне пригнічення реплікації ВІЛ, сприяє нормалізації основних патогенетично значимих показників функціонування імунної системи: збільшенню CD4+ хелперної субпопуляції Т-лімфоцитів та підвищенню імунорегуляторного індексу – та призводить до вірусо- логічної ефективності . In Volyn HIV epidemic lasts 21 year and covered all administrative districts. Daily 1–2 turns in new HIV infections. In recent years has changed to the main route of transmission – parenteral sexual and as a consequence, the annual increase in the number of HIV + pregnant women, which indicates the favorable development of the epidemic and the spread of HIV in wealthy segments of the population. The introduction of antiretroviral therapy, despite the incomplete suppression of HIV replication, promotes the normalization of the major pathogenetic important indicators of the immune system, increase CD4 + helper T-lymphocyte subpopulations and increase immunoregulatory index, and leads to virological efficacy.
Resistance Mutations Impact of HIV-1 Isolates the Effectiveness of ART and Epidemiological Features of HIV in the Volyn Region.
Keywords: ВІЛ-інфекція/СНІД; вірусне навантаження; субтипи ВІЛ; антиретровірусна терапія; СД4+ лімфоцити; HIV / AIDS; viral load; subtypes of HIV; antiretroviral therapy; CD4 + lymphocytes