Фізіологія та біохімія рослин : методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт - Голуб, Валентина Олександрівна; Голуб, Сергій Миколайович; Єрмейчук, Тамара Музаффарівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Методичні рекомендації розроблені для студентів, які вивчають загальний курс фізіології рослин, вони включають лабораторні роботи з усіх основних розділів програми. Основне завдання видання – познайомити студентів з методами дослідження в області фізіології та біохімії рослин. В посібнику дані теоретичні основи і практичні завдання з основних розділів фізіології рослин: водного обміну, фотосинтезу, дихання, мінерального живлення, росту і розвитку, стійкості рослин. Студенти знайомляться з показниками стану води у рослині, осмотичними явищами та транспірацією, з пігментами і основними функціями фотосинтетичного апарату, із значенням процесу дихання та альтернативністю дихальних шляхів, вивчають процеси поглинання іонів і їх вплив на стан та функціонування рослинного організму, закономірності росту, адаптивні можливості рослин. В методичних рекомендаціях представлено лабораторні роботи, що висвітлюють основні розділи програми курсу «Фізіологія рослин». До кожного заняття подається коротке пояснення теоретичного матеріалу, детально описана методика постановки досліду. Виконання завдань, поставлених у методичних рекомендаціях, допоможе оволодіти студентам сучасними методами науково-дослідної роботи. Для студентів денної форми навчання біологічних факультетів університетів.
Keywords: Вуглеводи; Ліпіди; Білки; Ізотонічна концентрація; Всисна сила; Осмотичний тиск; Транспірація; Інтенсивність транспірації; Гідатоди; Явище гутації; Хроматографування; Зелені пігменти; Фотосенсибілізація; Інтенсивність дихання; 581.1 (075.8)