Аналіз методів моделювання ієрархічних структур в реляційних базах даних - Булатецька, Леся Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі розглянуто основні способи представлення ієрархічних структур у реляційних базах даних: Adjacency List, Nested Sets, Closure Table та Materialized Path. Кожна з цих моделей має свої переваги і недоліки залежно від типу операцій, що виконуються. Робота з деревовидними структурами в реляційних базах даних є складним завданням, оскільки реляційні СУБД і мова SQL не передбачають спеціалізованих засобів для ефективного управління та зберігання таких типів даних. Були отримані кількісні показники часу вибірки даних, які представлені в базі даних розглянутими методами. На основі цих показників проведено аналіз доцільності представлення даних розглянутими методами, у залежності від характеристик вкладеності та обсягів даних. Adjacency List є простою у реалізації і зручною для операцій на рівні окремих вузлів, таких як додавання або видалення листка, але не оптимальною для складних запитів, пов’язаних із отриманням піддерева або шляхів між вузлами. Nested Sets показує високу ефективність при виконанні запитів на отримання піддерева, проте операції додавання та видалення є складними та ресурсомісткими. Closure Table забезпечує високу гнучкість для запитів на визначення предків і нащадків, але потребує значних ресурсів для підтримки актуальності даних при частих оновленнях. Materialized Path відрізняється ефективністю у запитах на отримання шляху між вузлами та піддерев.
Keywords: Adjacency List; Nested Sets; Closure Table; Materialized Path; ієрархічні структури; рекурсивна вибірка; реляційна модель даних