Роль об’єктів природно-заповідного фонду прикордонних ОТГ Волинської області у розвитку екологічного туризму - Чир, Надія Вікторівна; Чижевська, Лариса Тарасівна; Качаровський, Роман Євгенович (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2019)
Роль природно-заповідного фонду (ПЗФ) у збереженні природного різноманіття та балансу між природою та людиною величезна, проте не єдина. Ще одним важливим фактором впливу на розвиток сучасного суспільства є потенційні можливості ПЗФ об’єктів у прогресивному функціонуванні туристично-рекреаційної галузі регіону, зокрема Волині [ 5]. В цьому контексті є досить привабливим у багатьох напрямках діяльності роль таких ПЗФ на прикордонних територіях (особливо в рамках існуючого транскордонного об’єднання Єврорегіону «Буг») , зокрема в межах дев’яти утворених об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) на кордоні з Польщею та Білоруссю: Устилузька міська громада у (Володимир-Волинський район), три селищні Любешівська (Любешівський), Заболоттівська (Ратнівський) та Шацька (Шацький) та п’ять сільських – Поромівська і Литовезька (Іваничівський), Рівненська, Вишнівська (Любомльський), Самарівська (Ратнівський).
Keywords: Волинська область; природно-заповідний об"єкт; природно-заповідні фонд; заказник; річка Вижівка; парк-пам"ятка садово паркового мистецтва; волинська область