Генеральні візитації парафіяльних церков сіл Янівка та Ясеновець на Рожнятівщині (1741 р. та 1762 р.) - Лазорак, Богдан; Lazorak, Bohdan; Досин, Дмитро; Dosyn, Dmytro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті вперше проаналізовано тексти генеральних візитацій парафіяльних церков сіл Янівка та Ясеновець Долинського деканату за 1741 та 1762 рр., які сьогодні зберігаються у Відділі рукописів та стародруків Національного музею у Львові ім. митрополита Андрея (Шептицького). У документах окреслено стан церков, економічне підґрунтя парафій, їх функціонування, за їх допомогою також можна частково реконструювати культурно-релігійну та фінансово-господарську діяльність парохів і провізорів.

This paper first analyzes the texts of general visitations of the parish churches in villages Yanivka and Yasenovets of the Dolyna dean for 1741 and 1762, which now are kept in the Department of manuscripts and early printed books of the Lviv National Museum. The documents outline the state of the churches, parish’s economic basis, their operations, and allows partially reconstructing the cultural and religious, financial and economic activities of pastors and trustees.
General Visitations of the Parish Churches of the Villages Yanivka and Yasenovets in Rozhniativ District (1741 and 1762 Years)
Keywords: візитація; парафія; парох; провізори; Янівка (село); Ясеновець (село); visitation; parish; pastor; trustees; Yanivka (village); Yasenovets (village)