Microscopic construction of the two-fuid model for superfuid helium-4 - Shygorin, Pavlo P.; Svidzynskyi, Anatolii V.; Шигорін, Павло Павлович; Свідзинський, Анатолій Вадимович (Інститут фізики конденсованих середовищ, Національна академія наук України, 2009)
Using a system of Heisenberg's equation of motion for both the normal and the anomalous correlation functions a two-fluid hydrodynamics for superfluid helium-4 was constructed. The method is based on a gradient expansion of the exact equations of motion for correlation functions about a local equilibrium together with explicit use of the local equilibrium statistical operator for superfluid helium in the frame of reference, where condensate is rest. Використовуючи систему гайзенбергiвських рiвнянь руху для нормальної та аномальної кореляцiйних функцiй було побудовано дворiдинну гiдродинамiку для надплинного гелiю-4. Виведення засноване на розкладi за градiєнтами точних рiвнянь руху для кореляцiйних функцiй поблизу локальної рiвноваги разом з використанням явного вигляду для локально-рiвноважного статистичного оператора для надплинного гелiю в системi вiдлiку, де конденсат нерухомий.
Мiкроскопiчна побудова дворiдинної моделi для надплинного гелiю
Keywords: Дворiдинна гiдродинамiка; кореляцiйна функцiя; надплинний гелiй-4; статистичний оператор; two-fluid hydrodynamics; correlation function; superfluid helium; statistical operator