Використання тематичних ігор-вправ у шкільному курсі географії материків та океанів - Павловська, Тетяна Сергіївна (Poswit, 2023)
Видання присвячене розробці тематичних дидактичних ігор для формування, закріплення та перевірки знань учнів при вивченні ними шкільного курсу географії "Материки та океани" й дослідженню ефективності використання цих головоломок у навчально-виховному процесі закладів загальної середньої освіти. Під час дослідження було розроблено та апробовано 50 ігор-вправ (кросворди (всього 22), чайнворди (всього 4), криптограми (всього 3), ребуси (всього 5), інші головоломки (всього 3), вікторини (всього 13). Результати опитування учнів і вчителів, залучених до педагогічного експерименту, й проведеного контролю знань дозволяють стверджувати, що запропоновані дидактичні ігри урізноманітнюють процес навчання, роблять його цікавим і невимушеним, поглиблюють знання з географії, тому їх доцільно використовувати на уроках, у груповій роботі чи в якості домашніх завдань після вивчення кожної теми чи тематичного розділу. Перспективним напрямком удосконалення методики використання дидактичних ігор ми вважаємо створення комп’ютерних навчальних кросвордів, чайнвордів та інших головоломок, які, впевнені, зменшать обсяг рутинної роботи вчителя з організації навчального процесу, полегшать його підготовку до уроку (насамперед, онлайн-уроку) та сприятимуть активізації пізнавальної діяльності учнів і розвитку їх інформаційно-технологічної культури.
Keywords: ігрові технології; географія материків та океанів; материк; океан; інтелектуальна гра; географія; технології навчання; дидактична гра; кросворд; ребус; чайнворд; криптограма; заклад загальної середньої освіти; географічні компетентності; вікторина