Релігія і церква у ХХ-ХХІ століттях - Шваб, Лариса Петрівна; Shvab, Larysa P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Предметом вивчення навчальної дисципліни «Релігія і церква у ХХ–ХХІ століттях» є релігія як глобальна транснаціональна культура сьогодення та етос сучасної церкви.Мета навчальної дисципліни полягає у формуванні стійких знань про сучасний стан релігії як суспільно-культурного явища й етосу сучасної церкви; виховання усвідомлено толерантного ставлення до права Особи на свободу совісті. Мета навчальної дисципліни «Релігія і церква у ХХ – ХХІ століттях» полягає у формуванні стійких знань про сучасний стан релігії як суспільно-культурного явища й етосу сучасної церкви; виховання усвідомлено толерантного ставлення до права Особи на свободу совісті. Завдання навчальної дисципліни: - опанувати основні поняття дисципліни: «релігія», «релігійне відродження», «повернення релігії», «ісламський вибух», «євангелістський бум», «глобальне католицьке піднесення»; «секуляризація», «десекуляризація», «теорія секуляризації», «лаїчність», «парафіяльна цивілізація», «віра без приналежності», «атеїзм», «глобалізація й релігія», «релігія й націоналізм», «релігія в міжнародній політиці»; «етос церкви», «традиційна церква», «незалежна церква»; ІІ Ватиканський собор, Вселенське православ’я, «диптих», «диптихіальна церква», «позадиптихіальна церква», «автокефалія», «автокефальна церква», «український православний проєкт», Єдина Помісна Православна Церква», «православно- католицький конфлікт» тощо; - формувати аналітичну здатність розглядати ідеологічні поняття домодерної доби в узгодженості з поняттями модерного й постмодерного часу; - набути вміння прогнозування поступу модернізації релігії, її вплив на глобальну, міжнародну, регіональну політику, економічний розвиток і, зрештою, на хід історії.
Keywords: релігія; секуляризація; етос церкви; атеїзм; диптих; парафіяльна цивілізація