Політична психологія - Федотова, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Програма навчальної дисципліни «Політична психологія» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра спеціальності «Психологія». Предметом вивчення навчальної дисципліни в цілому є політика як особливий вид людської діяльності, що має свою структуру, суб’єкта та спонукальні сили. Центральним елементом складно організованого предмету політичної психології виступає суб’єкт політичної діяльності: окремі індивіди (політики/виборці), малі та великі соціальні групи, а також стихійні маси. Міждисциплінарні зв’язки: політологія, правознавство, соціологія, демографія, загальна психологія, соціальна психологія, етнопсихологія. Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів: 1. Політична психологія як наука. 2. Особистість та групи в політиці. Мета та завдання навчальної дисципліни: Метою викладання навчальної дисципліни «Політична психологія» є формування та розвиток у студентів системного психологічного мислення та комплексу спеціальних знань у галузі політичної психології: загального уявлення про предмет політичної психології, напрямки та галузі, методи тощо; явища взаємовпливу політичних та психологічних процесів, співвідношення свідомого і неусвідомлюваного в політичній поведінці соціальних груп та особистості; закономірності сприймання політичної влади та формування політичного іміджу.
Keywords: політична культура; політична свідомість; політична соціалізація; політична активність; політичний лідер; політичний імідж; політичні настрої