Развитие физических качеств юных баскетболистов с учётом типа темперамента - Воробьёва, Марина; Воробйова, Марина; Vorobyova, Maryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Рассмотрен вопрос о влиянии темперамента на развитие физических качеств юных баскетболистов. В эксперименте принимали участие 40 баскетболистов 10–12 лет. Исследованы быстрота, скоростно-силовые качества и ловкость юных спортсменов 10–12 лет, определён уровень их физической подготовленности. Проведён корреляционный анализ первичных показателей физической подготовленности. Установлена высокая степень влияния беговых упражнений на уровень развития ловкости. Влияния скоростно-силовых упражнений на ловкость и быстроту. Проведенный факторный анализ дисперсионного вклада каждого исследуемого показателя физического развития и типологических особенностей темперамента определил наличие двух групп факторов, влияющих на развитие физических качеств юных баскетболистов с учетом типологических особенностей темперамента. Предложена индивидуальная структура развития физических качеств юных баскетболистов, обладающих различными типами темперамента. Разработана методика развития физических качеств юных спортсменов с учётом типологических особенностей их темперамента. Розглянуто питання про вплив темпераменту на розвиток фізичних якостей юних баскетболістів. В експерименті брали участь 40 баскетболістів 10–12 років. Досліджено швидкість, швидкісно-силові якості й спритність юних спортсменів 10–12 років, виявлено рівень їхньої фізичної підготовленості. Проведено кореляційний аналіз первинних показників фізичної підготовленості. Установлено високий ступінь впливу бігових вправ на рівень розвитку спритності, вплив швидкісно-силових вправ на спритність і швидкість. Проведено факторний аналіз дисперсійного внеску кожного досліджуваного показника фізичного розвитку й типологічних особливостей темпераменту, виявлено наявність двох груп факторів, що впливають на розвиток фізичних якостей юних баскетболістів з урахуванням типологічних особливостей темпераменту. Запропоновано індивідуальну структуру розвитку фізичних якостей юних баскетболістів, які володіють різними типами темпераменту. Розроблено методику розвитку фізичних якостей юних спортсменів з урахуванням типологічних особливостей їхнього темпераменту. We have studied the question of temperament influence on physical qualities development of young basketball players. 40 basketball players aged 10–12 took part in the experiment. We have studied speed, speed-power qualities and promptitude of young sportsmen aged 10–12 and defined level of their physical preparation. We have conducted correlational analysis of some indices of physical preparation. It was found out high level of influence of running exerciseson development level of promptitude. Influence of speed-power exercises on promptitude and speed. Conducted factor analysis of disperse deposit of each studied index of physical development and typological peculiarities of temperament have revealed two factor groups that influence the development of physical qualities of young basketball players taking into account typological characteristics of temperament. We have presented an individual structure of physical qualities development of young basketball players who own different types of temperament. We have also developed a methodology of physical qualities development of young sportsmen taking into account typological peculiarities of their temperament.
Розвиток фізичних якостей юних баскетболістів з урахуванням типу темпераменту
Development of Physical Qualities of Young Basletball Players Taking Into Account of Temperament Type
Keywords: баскетбол; подготовленность; развитие; дети; качества; темперамент; баскетбол; підготовленість; розвиток; діти; якості; темперамент; basketball; preparation; development; children; qualities; temperament