Вивчення можливостей застосування ChatGPT у навчальному процесі при викладанні іноземної мови - Смаль, Оксана Віталіївна (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Сучасні технології відкривають нові перспективи у сфері навчання, а використання штучного інтелекту, такого як ChatGPT, стає ключовим фактором при викладанні іноземних мов. Ця стаття присвячена дослідженню потенціалу та можливостей застосування ChatGPT у навчальному процесі при викладанні іноземних мов. У статті розглядаються переваги і виклики використання мовних моделей у навчанні. Особлива увага приділяється індивідуалізації процесу, де ChatGPT може налаштовувати заняття відповідно до потреб кожного студента. Схарактеризовано різноманітні аспекти використання ChatGPT, включаючи розмовну практику, корекцію текстів, вивчення нових слів і виразів, мовні ігри, розширення словникового запасу та інші завдання. У статті висвітлено переваги та виклики, пов’язані з застосуванням цієї технології у викладанні, а також дано рекомендації оптимальних стратегій використання ChatGPT для досягнення найкращих результатів у навчанні іноземних мов. Розглядаються можливості створення інтерактивних сценаріїв, які забезпечують активну участь та практику в реальних мовних ситуаціях. Висвітлено можливість створення цікавих та відповідних завдань, які стимулюють студентів активно залучатися до вивчення іноземної мови: робота з лексикою, робота з граматикою, перевірка домашніх завдань та аналіз письмових робіт, генерування питань для обговорення, створення плану заняття чи серії занять, пошук відповідей на запитання студентів та створення матеріалів для постів у соцмережах. На основі проведеного дослідження, у статті також враховано виклики та перспективи впровадження ChatGPT в аудиторії, зважаючи на аспекти безпеки та етики використання технологій у навчанні. Проаналізовано можливості індивідуалізації навчання, створення інтерактивних сценаріїв та підвищення мотивації учнів через використання цієї технології. Розглядаються також перспективи її застосування в реальних умовах аудиторії. Ця стаття спрямована на визначення та розкриття практичних аспектів впровадження ChatGPT у навчання іноземної мови та вказання на можливості подальшого розвитку цього напрямку в освіті.
Keywords: штучний інтелект; сучасні технології; ChatGPT; мовна модель; генерування тексту / прикладів; 378.147