Фермент містичного в поетиці експресіонізму - Яструбецька, Галина Іванівна; Yastrubetska, Halyna I. (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2011)
У статті порушується проблема значення містичного в процесі формування літературно-експресіоністичного простору. Визначаються як кваліфікативи містико-експресіоністичної текстової цілості екстаз, межовий стан (психофізичні передумови); трансцендентність, ірраціоналізм, езотеричність (експресіоністичний хронотоп); архетип смерті і його конотації (образно-структуруючі засоби); надчуттєвість (рецептивний аспект).

In the article the problem of value mystic is violated in the process of forming literary expressionism to space. Determined as kvalifikativi mistiko-expressionism text safety ecstasy, boundary state (psikhofizichni pre-conditions); transcendentnist', irracionalizm, ezoterichnist' (expressionism khronotop); arkhetip of death and his konotacii (vividly structure-formings facilities); supersensibleness (receptivniy aspect).
Keywords: містика; духовна практика; архетип смерті; екстаз; енергетика; трансцендентність; поетика експресіонізму; mysticism; spiritual practice; arkhetip of death; ecstasy; energy; transcendentnist'; poetics of expressionism