Concept Of Econometrics And Main Stages Of Econometric Analysis - Бегун, Світлана Іванівна; Begun, Svitlana I.; Левчук, Анатолій; Levchuk, Anatolii (Миколаївський національний університет ім. В. Сухомлинського, 2017)
The article is deals with substantiation of mathematical economic forecasting in the course of determining the meaning of the concept of econometrics and studying econometric analysis main stages. The study proved the importance of mathematical forecasting of the economy combined with intuitive one. In this work the essence of the concept of econometrics is showed, and the complex examination of the main stages of econometric analysis is done. Practical recommendations for mathematical forecasting of the economy are offered in combination with intuitive forecasting. Elaborated suggestions allow us to understand the ways to improve the competitiveness of the national economy and provide its purposeful development in the long term period by enhancing mathematical analysis. Стаття присвячена обґрунтуванню математичного прогнозування економіки у ході визначення суті поняття економетрії та вивчення основних етапів економетричного аналізу. В ході дослідження доведено важливість застосування математичного прогнозування економіки у поєднанні з інтуїтивним. У роботі розкрито суть поняття економетрії, здійснено комплексний розгляд основних етапів економетричного аналізу. Запропоновано практичні рекомендації щодо здійснення математичного прогнозування економіки та його поєднання з інтуїтивним прогнозуванням. Розроблені пропозиції дають можливість зрозуміти шляхи підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки та забезпечити її цілеспрямований розвиток в довгостроковому періоді за рахунок активізації математичного аналізу.
Поняття економетрії та основні етапи економетричного аналізу
Keywords: econometrics; mathematical analysis; economic modeling; economic forecasting; econometric analysis stages; економетрія; математичний аналіз; економічне моделювання; прогнозування економіки; етапи економетричного аналізу