Збереження автентичних фольклорно-етнографічних зразків українського народного танцю як предмет наукового дослідження - Косаковська, Леся Петрівна (My University, 2014)
Статтю присвячено аналізу питання збереження фольклорно-етнографічного оригіналу народного танцю. Висвітлюються проблеми методології роботи над фольклорним танцем. Її напрямами є: збереження, уточнення лексичної основи; збагачення лексики на основі традиційної; збереження та збагачення основного компози-ційного зерна; стилізація танцю; розширення музичної палітри; аранжування та написання нового варіанта му-зичного супроводу на основі традиційної мелодії; підвищення акторської майстерності; розширення образно-тематичних кордонів; збереження загальнонаціональної манери виконання танцю. Розглядається питання наукової систематизації народних танців, яка розвинула аналіз структури та форм народного танцю. У резуль-таті дослідження зроблено висновок, що творче ставлення до зразків танцювального фольклору передбачає розробку та трансформацію основних пластичних формул фольклорного зразка, підсилення засобів виразності за рахунок технічного збагачення рухів, ускладнення малюнка, «концентрації» сценічного часу за рахунок створення кульмінації в короткому часовому відрізку.Статья посвящена анализу вопроса сохранения фольклорно-этнографического оригинала народного танца. Освещаются проблемы методологии работы над фольклорным танцем.
Keywords: українське народне хореографічне мистецтво; танець; танцювальна лексика; принципи обробки фольклорного танцю; балетмейстер