Лабораторний практикум з курсу «Доклінічна діагностика біологічних систем» - Качинська, Тетяна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Лабораторний практикум з курсу «Доклінічна діагностика біологічних систем» розроблений для студентів денної та заочної форми навчання за спеціальністю 091 «Біологія» відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Видання включає 13 робіт, що дає можливість детально дослідити та виявити особливості функціонування організму як на клітинному, так і системному рівні. До лабораторного зошита включені основні об’єктивні методи клінічної та функціональної діагностики дослідження систем організму людини, зокрема, життєзабезпечуючі (дихальна, сечовидільна та ін.) та інтегративні (кровоносна, нервова) системи. Кожен протокол лабораторного заняття має порядковий номер, тему, мету заняття, матеріали та обладнання, теоретичні відомості, а також завдання, що виконуються в ході роботи. Хід виконання роботи включає в себе проведення дослідження, щодо визначення фізіологічних показників, замальовку рисунків та підписи до них, розрахунок показників та індексів. Протокол лабораторного заняття закінчується висновками. До кожної лабораторної роботи подано перелік питань для підготовки, що допоможе якісно провести дослідження на основі теоретичної підготовки. У кінці зошита додається перелік питань до екзамену, список основної і додаткової літератури, що допоможе більш глибоко засвоїти матеріал з курсу “Доклінічна діагностика біологічних систем”.
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА 5 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1. Методи стерилізації 6 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2. Оцінка стану організму за допомогою фізіологічних проб 10 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3. Клінічне дослідження системи крові. Склад крові і кровотворення. Визначення швидкості осідання еритроцитів за методом Панченкова 15 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4. Опанування навичками лабораторних методів дослідження рівня гемоглобіну та гематокритичної величини крові 20 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5. Клінічне дослідження сечі та його значення в аналізі. Методи визначення загальних, фізичних та біохімічних властивостей сечі. Принцип забору та показники сечі за Зимницьким, Амбурже та Нечипоренком 22 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 6. Дослідження осаду сечі 27 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 7. Метод мікрокристалізації змішаної слини з діагностичною та прогностичною метою біологічних систем організму 35 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 8. Лабораторні методи дослідження харкотиння 42 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 9. Функціональні методи дослідження серцево-судинної системи. Дослідження функціональної активності серця. ЕКГ в нормі та при різних захворюваннях 46 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 10. Варіативність серцевого ритму: клініко-діагностична характеристика, норма та патологія 54 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 11. Функціональні методи дослідження дихальної системи. Спірографія, пневмотахографія та оксигемометрія 58 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 12. Дослідження нервово-м’язового апарату гомілки людини 65 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 13. Електроенцефалографія: клініко-діагностична характеристика, норма та патологія 70 ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ЕКЗАМЕНУ 85 СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ 88
Keywords: діагностика; біологічні системи; кров; сеча; електрокардіографія; електроенцефалографія; 616.831-073-71(076)