Дослідження якісної характеристики діяльності викладачів - Полухтович, Тетяна Григорівна; Каленюк, Ольга Миколаївна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2022)
У статті досліджено питання якості діяльності викладачів, їх професійності, відповідальності що відповідає вимогам сьогодення – ефективної організації праці, її змісту та характеру. Оцінювання діяльності розглядається як внутрішнє забезпечення якості освіти; нами виокремлено педагогічну майстерність, з метою виявлення професійної компетентності, креативності, кількісних та якісних результатів роботи викладачів Волинського національного університету на кафедрі спеціальної та інклюзивної освіти. У сучасних умовах, у структурі соціального розвитку суспільства, інноваційні процеси у вищій освіті змінюють мету навчання, мотиви і форми. Це означає, що високий рівень знань з дисципліни, володіння методикою викладання сьогодні не може повною мірою характеризувати сучасний рівень професіоналізму викладача. Аналіз практики показує, що однією з серйозних проблем сучасної системи освіти є недостатній рівень креативності, відповідальності науково-педагогічних працівників в умовах, які вимагають від них творчої діяльності, генерування нових ідей. Випереджальний розвиток освіти зумовлює необхідність орієнтації на педагогічну майстерність, яка є багатогранною і передбачає, окрім знань, використання здатності до творчості та саморозвитку фахівця. Педагогічна майстерність розглядається нами як соціально-педагогічний феномен, який акумулює синтез педагогічної теорії та практики, якісну визначеність педагогічної діяльності педагога, зумовлену культурно-історичним розвитком суспільства. Соціально-педагогічна практика свідчить: бути майстром навчання і виховання є не лише природною особистісною спрямованістю, бажанням викладача, а й його професійним і громадським обов’язком.

The article examines the issue of changing the quality of pedagogical activities of teachers, their professionalism, which meets the requirements of today – the effective organization of work, its content and nature. Evaluation of activities is considered as an internal assurance of the quality of education; we singled out pedagogical skill, with the aim of identifying professional competence, creativity, quantitative and qualitative results of teachers' work at Volyn National University at the Department of Special and Inclusive Education. In modern conditions in the structure of social development of society, innovative processes in higher education change the purpose of learning, motives and forms. Therefore, the teacher must meet the new dominant requirements with ample opportunities for self-expression and self-realization. In the structure of social development of society, innovative processes in higher education change the purpose of learning, motives and forms. This means that a high level of knowledge in the discipline, mastery of teaching methods today can not fully characterize the current level of professionalism of the teacher. The analysis of practice shows that one of the serious problems of the modern education system is the insufficient level of creativity and responsibility of scientific and pedagogical workers in conditions that require them to be creative and generate new ideas. The advanced development of education necessitates to focus on pedagogical skills, which are multifaceted and involve, in addition to knowledge, the use of the ability to creativity and self-development of the specialist. Pedagogical skill is a socio-pedagogical phenomenon that accumulates a synthesis of pedagogical theory and practice, qualitative definition of pedagogical activities of teachers, due to the cultural and historical development of society. Socio-pedagogical practice shows that being a master of teaching and education is not only a natural personal orientation, the desire of the teacher, but also his professional and social duty.
Keywords: професійність; креативність; якість; педагогічна майстерність; вища освіта; викладач; розвиток; professionalism; creativity; quality; pedagogical skills; higher education; teacher; development; 378.147