Традиційний український костюм як об’єкт нематеріальної культурної спадщини - Поліщук, Юлія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дипломна робота присвячена всебічному дослідженню українського традиційного костюма як ключового елементу нематеріальної культурної спадщини (НКС). У ній висвітлюється значення народного вбрання в контексті сучасного культурного простору, розкриваються основні концепти та критерії, за якими український одяг розглядається не лише як побутовий атрибут, а й як глибоко символічне, сакральне й комунікативне явище. Автор аналізує костюм як вияв колективної пам'яті, носія духовних цінностей, засіб етнокультурної ідентифікації, а також соціального статусу. Окрему увагу зосереджено на історичному розвитку традиційного вбрання, досліджено основні етапи його становлення, впливи історичних подій, міжрегіональні відмінності, стилістичні особливості та трансформації, яких він зазнавав у різні періоди. Важливим аспектом є детальний аналіз компонентів жіночого та чоловічого костюма, технік виготовлення, вишивальних орнаментів, символіки кольорів і форм. Підкреслюється практичний, естетичний і сакральний сенс традиційного одягу в культурному житті українців. У фінальній частині роботи розглядаються сучасні виклики та перспективи збереження і популяризації українського народного костюма в умовах глобалізаційних процесів. Аналізується роль музеїв, освітніх програм, творчих ініціатив та інтеграція традиційної естетики у сферу сучасного дизайну, моди та масової культури. Методологічну основу дослідження становлять системний, культурологічний, етнографічний та порівняльний підходи, що дозволяють комплексно проаналізувати український традиційний костюм як багатогранне культурне явище. Результати дослідження акцентують на цінності та унікальності українського народного одягу, необхідності його актуалізації в національному дискурсі, а також важливості для виховання патріотизму, формування національної ідентичності й міжкультурного порозуміння. Практична значущість роботи полягає у можливості застосування її висновків у галузі культури, освіти, музейної справи, дизайну та етнокомунікації.
Keywords: український народний костюм; нематеріальна культурна спадщина; етнографія; вишивка; національна ідентичність; символіка; традиції; регіональна своєрідність