Обліково-аналітичне забезпечення управління прибутками - Бойко, Вікторія Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Ефективна політика управління прибутком дозволяє підприємству акумулювати необхідні фінансові ресурси для інвестування у виробничу діяльність, інновації та розширення ринкових можливостей. Крім того, правильне використання прибутку сприяє зниженню середньозваженої вартості капіталу та підвищенню фінансової стійкості підприємства. В умовах сучасної економіки раціональне управління прибутком набуває особливого значення, що і обумовлює актуальність даного дослідження. В роботі проведено дослідження питань облікового та аналітичного забезпечення управління прибутками, їх формуванням та використанням, на прикладі автотранспортного підприємства. Зосереджена увага на визначенні сутності прибутку як економічної категорії; побудові обліку і методики аналізування прибутку; аналізуванні зовнішнього і внутрішнього середовища функціонування та економіко-організаційна характеристика підприємства; методичних підходах до відображення в обліку формування прибутків; аналізуванні і контрольних процедури щодо формування і використання прибутку; пропозиціях шляхів покращення результативності діяльності. Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних з формуванням прибутку, вартісною оцінкою факторів, що впливають на нього. Запропоновано шляхи покращення результативності компанії, рекомендації для підвищення ефективності управлінських рішень на основі оцінки результативності, удосконалення контролю за формуванням і використанням прибутку товариства. Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці рекомендацій і пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності управлінських рішень на основі оцінки результативності господарської діяльності.
Keywords: прибутки; збитки; фінансові результати; доходи; аналіз; витрати; управління; результативність; баланс; звіт про фінансові результати; автотранспорт