Основні положення програми фізичної реабілітації хворих на хронічний бронхіт - Поліщук, Наталія Іванівна; Polishchuk, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Актуальність проблеми фізичної реабілітації хворих на хронічний бронхіт зумовлена поширеністю цієї патології, можливими її негативними наслідками для здоров’я. У статті систематизовано та конкретизовано застосування засобів фізичної реабілітації при хронічному бронхіті. Фізичну реабілітацію хворим на хронічний бронхіт призначають, ураховуючи клінічний перебіг хвороби (стадія захворювання, ступінь порушення функції зовнішнього дихання, стан серцево-судинної системи, рівень фізичного розвитку, характер навантажень). Дихальна система тісно пов’язана з діяльністю інших органів і систем. Застосування засобів фізичної реабілітації при захворюваннях органів дихання дає хороші результати, скорочує терміни лікування й непрацездатності. Засоби фізичної реабілітації сприяють відновленню рівномірності вентиляції, покращують альвеолярно-капілярні відношення, відновлюють відповідність легеневої вентиляції й легеневого кровотоку, приводять до поліпшення дифузії газів у легенях. Topicality of the problem of physical rehabilitation of patients with chronic bronchitis is predetermined by prevalence of this pathology, possible negative health effects. In the article it was systematized and specified application of physical rehabilitation means in case of chronic bronchitis. Physical rehabilitation of patients with chronic bronchitis is appointed on the basis of clinical disease (stage of disease, degree of disorder of respiratory function, condition of cardiovascular system, level of physical development, character of loads). The respiratory system is closely linked with those of other organs and systems. Respiratory system is closely connected with activity of other organs and systems. Application of means of physical rehabilitation in case of respiratory diseases gives good results, reduces time of treatment and disability. Physical rehabilitation means help restore uniformity of ventilation, improve alveolar-capillary relationships, restore conformity of pulmonary ventilation and pulmonary blood flow, lead to improvement of diffusion of gases in lungs.
The Main Principles of the Program of Physical Rehabilitation of Patients with Chronic Bronchitis
Keywords: фізична реабілітація; хронічний бронхіт; програма; physical rehabilitation; chronic bronchitis; program