Паліативна психологія - Вічалковська, Наталія Калинівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Метою навчальної дисципліни є формування у студентів мотиваційної, когнітивної та операційної складової готовності надання екстреної психологічної допомоги та емоційної підтримки людям у стані кризи, а також паліативної допомоги важко хворим, хворим з обмеженим прогнозом життя та членам їхніх родин. Зміст програми: 1. Актуальні питання впровадження системи паліативної допомоги та забезпечення прав пацієнтів з обмеженим прогнозом життя в Україні. Зміст психологічного компоненту ПД. 2. Реабілітація та паліативна психологія 3. Психоаналітичний страх вмираючого. 4. Класифікація типів особистісної реакції на захворювання. 5.Особливості паліативної допомоги дітям. 6. Особливості паліативної допомоги: Психопрофілактика. Психогігієна. Психічна саморегуляція.
Keywords: паліативна та хоспісна допомога; аспекти духовності; арт-терапія; циклічність життя