Досягнення національних волейбольних команд України на міжнародній арені у сезоні 2023-2024 - Радченко, Олександр Вікторович; Швай, Олександр Дмитрович; Цюпак, Юрій Юрійович; Смолюк, Вадим Іванович; Шевчук, Андрій Богданович (Харківська державна академія фізичної культури, 2024)
У статті розглядаються питання пов’язані із виступом збірних волейбольних команд України на міжнародній арені у сезоні 2023-2024. Мета дослідження: вивчити та охарактеризувати виступи збірних волейбольних команд України, на міжнародній арені у сезоні 2023-2024. Матеріал та методи дослідження. У процесі даного дослідження були опрацьовано матеріали публікацій, які розміщені на інтернет ресурсах ГО ФВУ, статистичну інформацію з офіційних сайтів європейських, міжнародних волейбольних федерацій та інших джерел інтернету. Дослідження проводилося з червня 2023 року по травень 2024 року. Використано теоретичний аналіз і узагальнення даних, аналіз документальних (статистичних) матеріалів. Результати дослідження. ГО ФВУ, робить усе можливе для розвитку та популяризації волейболу в Україні та міжнародній арені в такий складний час. Завдяки героїзму наших Збройних Сил України та українського народу, вдалось організувати підготовку збірних команд України різних вікових груп і національних команд до відповідальних міжнародних змагань. Чоловіча та жіноча збірні команди України вийшла у фінальну частину змагань «Фінал чотирьох» Золотої Євроліги-2023, прийняли участь у змаганнях Кубку претендентів, чемпіонаті Європи та відборі на Олімпіаду-2024. Юнацькі, молодіжні команди України різних вікових груп, студентські збірні України змагалися на міжнародному рівні та досягли вагомих результатів. Висновки. На міжнародній арені, національні чоловічі та жіночі команди України у сезоні 2023-2024 досягли високих результатів, зіграли 98 офіційних ігор, з яких 64 рази здобували перемогу та 34 рази зазнали поразок. Жіноча національна команда у змаганнях «Золотої Євроліги-2023» стала переможцем цих змагань, чоловіча команда фінішувала другою. На чемпіонаті Європи – 2024, чоловіча команда вийшла до чвертьфіналу, жіноча команда до 1/8 фінальної частини змагань. У змаганнях Кубку претендентів чоловіча команда посіла третє місце, жіноча команда фінішувала четвертою. Студентська чоловіча збірна України на Всесвітній Універсіаді посіла восьме місце. Чоловіча дефлімпійська збірна України стала віце-чемпіоном Європи-2023. Жіноча та чоловіча збірна України U-20 стали срібними призерами чемпіонату CЄВЗА-2023 та кваліфікувалися на Євроволей-2024
Keywords: національна волейбольна команда України; кваліфікаційний раунд відбору; збірна України; Золота Євроліга-2023; чемпіонат Європи 2024; 796.2 (051)