Виникнення населених пунктів Волинської області та їхня територіальна організація до часів Київської Русі - Круль, Володимир; Добинда, Ірина; Krul, Wоlodimir; Dobynda, Irina (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Проведено аналіз виникнення населених пунктів Волинської області від палеоліту і до часів Київської Русі та їхнього територіального розміщення. На основі часово-просторових характеристик заселення запропо- новано сім етапів виникнення поселень та виявлено їхні кількісні характеристики у вигляді коефіцієнта освоєння поселенської мережі в розрізі адміністративних районів. Подано також коефіцієнт ваги мінімальних поселень для сучасних населених пунктів, що показує інтенсивність виникнення поселень за етап для всієї області в межах адміністративних районів. Виявлено зростання інтенсивності виникнення населених пунктів на території області на останніх історичних етапах розвитку території до часів Київської Русі. The article analyzes the emergence of settlements Volyn region from the Paleolithic to the Kievan Rus' and their territorial location. Based on the time-spatial characteristics of the proposed settlement 7 stages settlements occurrence and detection of their quantitative characteristics as a factor of development of the settlement network in the context of administrative districts. Also disclosed settlements minimum weight coefficient for the modern settlements, showing the intensity of the emergence of settlements from the stage for the entire area within the districts. Revealed increase in the intensity of a settlement in the region in the last stages of the historical development of the territory region the time of Kievan Rus’.
Points of Human Volyn Region and Their Territorial Organization to Kievan Rus’
Keywords: поселенська мережа; поселення; археологічна культура; заселення території; Волинська область; net settlement; settlement; an archaeological culture; settling the territory; Volyn region