Удосконалення управління спортивною підготовкою на основі комплексного використання технічних методів - Гусаревич, О; Gusarevich, A (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Єдиний процес спортивної підготовки складають чотири органічно взаємопов’язані частини – фізична, спортивно-технічна, тактична й психологічна підготовка. Подальше вдосконалення управління спортивною підготовкою спортсменок, які спеціалізуються в легкоатлетичних стрибках, пов’язане з розробкою та впровадженням у навчально-тренувальний процес нових засобів та методів, основою яких є сучасні спортивні технології. Завдання роботи – вивчити можливість комплексного використання технічних засобів і методів у навчально-тренувальному процесі спортсменок, котрі спеціалізуються в стрибках у довжину з розбігу. Комплексне використання методів “полегшувального лідирування” та електростимуляції дало змогу вдоско-налити біокінематичну структуру розбігу й біодинамічну структуру відштовхування стрибка в довжину та внаслідок цього покращити спортивний результат. Результати досліджень свідчать, що використання технічних методів (методів “полегшувального лідирування” та електростимуляції) супроводжується покращенням не тільки біомеханічних характеристик розбігу й відштовхування при стрибках у довжину, а й чітко окресленим ефектом післядії, який зберігається протягом кількох наступних занять. A single process of sports training consists of four organically interrelated parts: physical, sports-and-technique, tactical and psychological training. Further development of management of sports training among female athletes that is specialized in track-and-field jumps is related to development and implementation into studying-and-training process of new facilities and methods whose groundings are present-day sports technologies. Aim of the research is to study the possibility of complex usage of technical facilities and methods in studying-and-training process of female athletes that specialize in long running jumps. Complex usage of “facilitating leading” and electrostimulation methods let to develop biokinematic structure of a run-up and biodynamic structure of takeoff and as a result to improve sports result. The results of study has shown that usage of technical methods (methods of “facilitating leading” and electrostimulation) is supported by improvement of not only biomechanical characteristics of run-up and takeoff in long jumps, but also of a precise aftereffect which remains during the following couple of trainings.
Development of Sports Training Management on the Basis of Complex Use of Technical Methods
Keywords: управління; спортивна підготовка; засоби; біомеханічні характеристики; резуль¬тативність; management; sports training; technical facilities; biomechanical characteristics; productivity