Функціонування умовного способу в структурі складнопідрядних речень із підрядною умовною частиною - Нестеренко, Тетяна; Nesterenko, Tetуana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано особливості функціонування умовного способу в структурі складнопідрядних речень із підрядною умовною частиною на матеріалі української мови. Визначено фактори, що впливають на функціонування умовного способу, серед яких потенційно закладене у формі категорійне значення; структура форми (внутрішня організація); склад та структура синтаксичної конструкції, що в ній функціонує форма умовного способу (зовнішня організація). З’ясовано вплив на функціональну здатність умовного способу його синтетично-аналітичної структури з позиційної незакріпленістю аналітичного компонента «би». Досліджено модифікацію властивої умовному способу категорійної семантики гіпотетичності залежно від супозиції частин складного речення та від вибору сполучників, які є виразниками ірреальних семантико-синтаксичних відношень. The article deals with the peculiarities of functioning of the subjunctive mood in the structure of complex sentences with subordinate conditional part on the material of the Ukrainian language. The author defines the factors that affect the functioning of the subjunctive mood, including categorical meaning potentially embodied in the form, the form structure (inner organization); the composition and structure of syntactic structure where the form of the subjunctive mood functions (external organization). The influence upon functional ability of the subjunctive mood of its synthetic and analytic structure from positional structure by shifting analytical component «би» has been defined. The modification of categorical semantics of hypothetic depending upon the position of parts of complex sentence and choice of prepositions, which are manifestations of unreal semantic and syntactic relations, has been investigated.
Functioning of the Subjunctive Mood in the Structure of Complex Sentences with Subordinate Conditional Part
Keywords: умовний спосіб; складнопідрядне речення з підрядною умовною частиною; семантика гіпотетичності; значення ірреальної умови; семантики акцентованої зумовленої гіпотетичності; семантики неакцентованої зумовленої гіпотетичності; the subjunctive mood; complex sentence with subordinate conditional part; the semantics of hypothetic; the meaning of unreal condition; the semantics of accented conditioned hypothetic; the semantics of non-accented conditioned hypothetic