Жанр наукового проекту: комунікативно-функціональні та структурно-семантичні характеристики - Яхонтова, Тетяна Вадимівна; Yakhontova, T. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Статтю присвячено осмисленню місця наукового проекту у жанровому різноманітті сучасної науки та виявленню й аналізу його комунікативно-функціональних і структурно-семантичних характеристик. Дослід¬ження здійснено у межах нового жанрознавчого напряму – лінгвістичної генології наукової комунікації. Науковий проект – складник макрожанру «подання на грант» – міждискурсивного утворення, у якому перети¬наються інституційно-діловий та науковий дискурси. Провідна функція проекту – персуазивно-промоційна, оскільки він комунікативно спрямований на те, щоб переконати рецензентів і грантодавців профінансувати пропоноване дослідження. Тексти наукових проектів складаються з п’яти або шести графічно виокремлених частин із підзаголовками, що охоплюють вісім функціонально-смислових компонентів. Семантична структура і композиція наукових проектів вирізняються ригідністю, яка, проте, надає достатньо можливостей для успіш¬ної експліцитної та імпліцитної реалізації комунікативної спрямованості жанру. The paper considers the place of a research project in the genre landscape of modern science and analyzes its communicative, functional, structural, and semantic characteristics. The study was conducted within the framework of a new genre-centric approach – linguistic genology of research communication. The research project is part of the «grant application» macrogenre – an interdiscursive formation, where institutional, business and scientific discourses intersect. The main functions of the project are persuasive and promotional since its communicative aim is to convince reviewers and donors to finance the proposed study. Texts of research projects normally consist of five or six graphically marked parts with subtitles, which embrace eight functional semantic components. The semantic structure and composition of research projects are marked by rigidity, which, however, provides ample opportunity for successful explicit and implicit realization of the communicative purpose of the genre.
The Genre of the Research Project: Communicative, Functional, Structural and Semantic Characteristics
Keywords: жанр; genre; лінгвістична генологія; linguistic genology; наукова комунікація; research communication