Рожищенська територіальна громада Волинської області: природний рекреаційний потенціал в умовах сучасних децентралізаційних трансформацій - Мельнійчук, Михайло Михайлович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Білецький, Юрій Валентинович; Мельник, Олег Володимирович; Ковальчук, Сергій Ігорович; Качаровський, Роман Євгенович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2024)
Здійснено аналіз результатів досліджень природного рекреаційного потенціалу та окремих компонентів навколишнього середовища на регіональному та локальному рівнях. Охарактеризовано систему розселення Рожищенської територіальної громади Луцького району Волинської області. Описано особливості місцевого клімату (температурний режим, кількість опадів тощо), ґрунтовий покрив, гідрографічну мережу, структуру земельних ресурсів, лісові (видову та вікову структуру деревостанів) угіддя, природно-заповідний фонд (подано детальну характеристику та коротку історичну довідку). Охарактеризовано біологічне (фауністичне і флористичне) та ландшафтне різноманіття існуючих об’єктів ПЗФ. Запропоновано комплекс заходів для збереження та раціонального використання природного рекреаційного потенціалу громади.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; природно-заповідний фонд; рекреаційний потенціал; клімат; поверхневі води; земельні ресурси; ґрунтовий покрив; природно-заповідні об’єкти; Рожищенська ТГ; Луцький район; Волинська область; 911.3:330.15](477.82-72):379.8