Логоказки як засіб формування діалогічної компетентності у дітей з мовленнєвими порушеннями - Петрусь, Вікторія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота була проведена на теоретичному та емпіричному рівнях. На теоретичному рівні уточнено зміст і структуру поняття діалогічної компетентності, проаналізовано психолого-педагогічні аспекти розвитку діалогічного мовлення у дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення, обґрунтовано доцільність використання логопедичної казки у корекційній педагогіці. Визначено педагогічні умови, що сприяють ефективному використанню логопедичної казки у формуванні діалогічної компетентності. На емпіричному рівні розроблено та апробовано методику використання логопедичної казки в роботі з дітьми дошкільного віку, визначено критерії, показники та рівні сформованості діалогічної компетентності. Досліджено вплив логопедичних казок на розвиток мовленнєвих умінь і навичок та проаналізовано результати експерименту, які підтвердили ефективність запропонованої методики.
Keywords: логопедична казка; діалогічне мовлення