Проблематика підготовки військових п’ятиборців з окремих дисциплін та способи їх розв’язання - Лотоцький, Ігор Романович; Романчук, Сергій Вікторович; Lototskiy, Ihor; Romanchuk, Serhiy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
У статті проаналізовано та узагальнено результати виступу військових п’ятиборців на чемпіонатах Збройних сил України. Виявлено відстаючі дисципліни, розкрито їхню специфіку та вказано на причини низьких результатів із цих дисциплін. Мета дослідження – провести порівняльний аналіз виступу військовослужбовців на чемпіонатах Збройних сил України з військового п’ятиборства на етапі його відродження. Проведений порівняльний аналіз виступу команд та учасників чемпіонатів 2016 та 2017 рр. із визначенням середніх показників як за кожною дисципліною, так і за всіма видами п’ятиборства. Доведено достовірну різницю між результатами виконання вправ зі стрільби й кросу (р<0,05–0,001) щодо результатів виконання інших вправ багатоборства, а саме: плавання, метання гранат та подолання смуги перешкод. The article analyses and summarizes the results of performance of military pentathletes at the Championships of the Armed Forces of Ukraine. The lagging disciplines are found, their specificity is revealed and in these disciplines, the reasons of low results are indicated. The purpose of the study is to conduct a comparative analysis of the military personnel’s performance at the Championships of the Armed Forces of Ukraine on the military penthathlon at the time of its revival. The comparative analysis of the performance of teams and participants of the Championships in 2016 and 2017 with the definition of averages, both for each discipline and for all types of pentathlon was performed. The significant difference was shown and proved between the results of shooting and cross country running (р<0,05-0,001) with regard to the results in other exercisesof multisport race, namely: swimming, grenade throw and overcoming obstacles.
The Problems of Military Pentathletes’training in Individual Disciplines and Their Solutions
Keywords: військове п’ятиборство; чемпіонат; Збройні сили; дисципліна; спортсмени; military pentathlon; Championships; Armed Forces; discipline; athletes