Фізична працездатність та функціональний стан кардіореспіраторної системи юних плавців - Пикалюк, В.; Усова, О.; Сологуб, О.; Pykaliuk, V.; Usova, O.; Solohub, O. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Суттєві відмінності в строках і темпах статевого дозрівання призводять до появи значної неодно-рідності контингенту учнів однієї віково-статевої групи. Не знижуючи ролі генотипу в розвитку організму, потрібно підкреслити вирішальне значення систематичних занять спортом у формуванні особливостей фізичного розвитку, у якісній характеристиці та інтенсивності утворення різних пристосувальних реакцій організму, котрий росте. Регулярні заняття спортом вносять певні зміни в природний процес онтогенетичного розвитку. Показники фізичної працездатності вищі в спортсменів, порівняно з неспортсменами. У школярів, які займаються плаванням, показники адаптаційного потенціалу нижчі у всіх вікових періодах, що дає змогу стверджувати про відносно більшу напруженість механізмів вікової адаптації серцево-судинної системи в школярів, котрі не займаються спортом, порівняно з їхніми однолітками-спортсменами. Essential differences in the terms and tempos of pubescence lead to the appearance of the considerable contingent heterogeneity within the same age and gender group. Not underestimating the role of genotype, it is necessary to underline a decisive significance of systematic sports activities in forming the peculiarities of physical development, in quality characteristics and intensity of creation different adaptive responses of a growing organism. Regular sports activities make certain changes in the natural process of ontogenetic development. Sportsmen have higher rates of physical efficiency compared to non sportsmen. Schoolchildren who go swimming have lower rates of adaptive potential in all age periods. It suggests a relatively higher tension of the cardiovascular system age adaptation mechanisms for those schoolchildren, who don’t do sport compared to their peers-sportsmen
Physical Efficiency and Functional Condition of Junior Swimmers’ Cardiorespiratory System
Keywords: кардіореспіраторна система; фізична працездатність; школярі; плавання; cardiorespiratory system; physical efficiency; schoolchildren; swimming