ПР-менеджмент: проблема кадрового забезпечення України фахівцями з ПР. - Тихомирова, Євгенія Борисівна (Центр фінансово-економічних наукових досліджень, 2022)
Тези присвячені однієї зі складових ПР-менеджменту - кадровому питанню, яке пов’язано з проблемою професійного забезпечення діяльності у галузі зв’язків із громадськістю (паблік рилейшнз). Головними аспектами вирішення цього питання є, по-перше, класифікація професій у галузі ПР, по-друге, освітня підготовка з цієї спеціальності і, по-третє, питання сертифікації ПР-фахівців, які не повною мірою вирішені в Україні, що заважає ефективному впровадженню паблік рилейшнз у діяльність сучасного суспільства. Автор аналізує професійне забезпеченні ПР-діяльності в нашій країні. Вона стверджує, що державне визнання сприяло інституціональному оформленню зв’язків із громадськістю не лише на рівні освіти та практичної діяльності, але і професіоналізації ПР. Воно конституювало зв’язки із громадськістю як важливий інструмент функціонування організації, що забезпечує сприятливий розвиток її основної діяльності. Необхідним кроком до підвищення статусу ПР у суспільстві має стати не лише вдосконалення класифікатора професій, але і запровадження спеціальності «Зв’язки з громадськістю» та сертифікації фахівців у цій галузі, що має місце у багатьох країнах світу на основі розроблених та затверджених стандартів ПР.
Keywords: зв'язки з громадськістю; класифікатор професій; професія паблік рилейшнз; ПР-менеджмент; 32.19.5:005]:659.4-051