Телескопія у процесах англомовної неономінації (на прикладі неологізмів сфери економікиTelescopic Word-Formation and Neonomination Processes in English Economic Vocabulary - Сандій, Лариса Веніамінівна; Sandiy, L. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті з’ясовано причини активізації телескопії у процесах формування англійської неолексики сфери економіки, окреслено шляхи й механізми створення телескопізмів, визначено структурно-семантичні й прагматичні особливості телескопійних одиниць. Уточнено зміст поняття «телескопія», виявлено роль гаплології (стягнення) мотивувальних основ, розглянуто мотиви використання прийому паронімічної атракції (фонемно-графемної подібності слів-прототипів). Схарактеризовано спорідненість телескопійного словотвору зі словоскладанням й афіксацією, виділено їхні основні відмінності. In the article are analyzed some linguistic mechanisms of telescopic word-formation as an active way of deriving coinages and enriching English economic vocabulary. The structural-semantic features and pragmatic characteristics of telescoped words are systematized and the productive patterns of this way of derivation are described. The concept «telescopic word-formation» is clarified, the role of haplology is outlined and some motives of paronymic attraction (phonographic similarity of base words) are defined. The correlation and key differences of telescopic derivation, compounding and affixation are identified.
Telescopic Word-Formation and Neonomination Processes in English Economic Vocabulary
Keywords: телескопія; telescopic word-formation; телескопійне слово (телескопізм); telescoped word; неономінація; neonomination