Рідкісні рослини свого краю та їх вивчення в школі - Свищук, Ірина Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Виявлено ценопопуляцію Lilium martagon L. у Любешівському лісництві (кв. 11, вид. 2-4) Волинської області у мішаному лісовогому масиві на площі 0,5 га із середньою щільністю 3 особини на 1 м2. Онтогенетична структура популяції утворена трьома віковими групами, характеризується лівостороннім віковим спектром. Ценопопуляція L. martagon є нормальною з домінуванням у складі пререпродуктивних особин. Індекс відновлення популяції становить 1,33 і свідчить про середньовікову її структуру. Показано можливості використання результатів наукових досліджень у професійній діяльності вчителя для реалізації компетентністно-орієнтованого навчання з використання кейс-методу на уроках біології базової та старшої школи. Визначено дидактичні підходи до формування технології ситуаційного навчання на уроках біології. Розроблено систему кейс-методів для підвищення ефективності навчання та апробовано їх на уроках біології під час проходження виробничої педагогічної практики.
Keywords: ценопопуляція; рідкісні рослини; кейс-метод; Lilium martagon L.; компетентністно-орієнтоване навчання