Управління людськими ресурсами закладів охорони здоров’я - Черчик, Лариса Миколаївна; Матюшко, Юлія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. На основі узагальнення вітчизняних та зарубіжних праць уточнено визначення людських ресурсів організації як визначального фактору та рушійної сили її розвитку, яка поєднує особистісні, ділові, професійні якості, сукупність яких, за їхнього безперервного розвитку, забезпечує стратегічні конкурентні переваги організації. Мета статті обґрунтування теоретико-методологічних положень управління людськими ресурсами закладів охорони здоров’я. Результати. Обгрунтовано авторське бачення групування вимог до працівників закладів охорони здоров’я на основі компетентнісного підходу. Уточнено сутність управління людськими ресурсами як сукупності методів, підходів, технологій створення необхідних умов та мотивації працівників організації до формування, розвитку та реалізації особистісного, ділового, професійного потенціалу для досягнення цілей організації, забезпечення її конкурентоспроможності з одного боку, інтересів працівників з іншого. Висновки. Удосконалено методологічний базис управління людськими ресурсами на основі симбіозу елементів базових концепцій та моделей, які визначають підходи, що враховують сучасні зміни середовища діяльності організацій, характеру праці, вимог до працівників та їх позиціонування як суб'єкта управлінського процесу.
Keywords: людські ресурси; управління людськими ресурсами; заклади охорони здоров’я; компетентнісний підхід; конкурентоспроможність людських ресурсів; людський потенціал; 37.07:005.95