Відонімне словоскладання у сучасній німецькій мові. - Рись, Лариса Федорівна; Пасик, Людмила Адамівна (Національний університет "Острозька академія", 2019)
У статті досліджуються композити із онімами у своїй структурі, або відонімні композити. Проаналізовано їхні зв’язки із дериваційною базою та вплив онімів (антропонімів, топонімів та ергонімів) на формування семантики відонімних композитів. Відонімне словоскладання слугує утворенню апелятивів та інших онімів: топонімів і ергонімів. Онім зазвичай виконує модифікуючу атрибутивну функцію у складі композита та допомагає назвати денотат через його взаємозв’язок із референтом власного імені. У випадку одиничної мотивації взаємодія між складниками композита встановлюється на основі певних суспільно важливих подій, що пов’язані із певними особистостями, географічними об’єктами чи установами. Поширення відонімних композитів у німецькомовних ЗМІ зумовлене особливостями словоскладання німецької мови, яке дозволяє поєднувати у своїй структурі різні лексичні одиниці, та зростанням суспільного значення певних громадських діячів, політиків, політичних організацій та різного роду економічних інституцій.
Keywords: відонімне словоскладання; онім; композит; антропонім; топонім; ергонім