Ойконіміка Волинської області крізь призму історії, географії та легенд. Т 1. Володимирський район - Потапова, Алла Геннадіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У монографії проаналізовано і систематизовано наукові підходи до вивчення ойконіміки, основні положення щодо визначення наукових категорій та понять. Детально досліджено специфіку використання зниклих географічних назв, які збереглися лише в старовинних документах або в легендах та переказах місцевого населення. У першому томі монографії розглядаються теоретичні засади вивчення ойконімів та глибоко аналізуються назви населених пунктів Володимирського району Волинської області. Висвітлено історико-географічні умови формування топонімічної картини регіону, особливості локального ландшафту, походження назв та зібрані легенди, що побутують серед місцевих мешканців. Робота ґрунтується на джерелах як наукового, так і фольклорно-етнографічного характеру, зокрема усних свідченнях старожилів. Представлений матеріал збережено в особистому архіві автора. Видання буде корисним для дослідників топоніміки, географії, історії Волині, студентів, краєзнавців та викладачів.
Keywords: ойконіміка; Волинська область; 811.161.2’373.21(477.82)(091)