Особливості часовой структури ходьби практично здорових дітей молодшого шкільного віку - Холодов, Сергій; Kholodov, Serhii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Мета дослідження – визначити особливості часовой структури ходьби практично здорових дітей 6–8 років. Методи дослідження. Для виконання поставлених завдань використано такі методи дослідження, як аналіз науково-методичної літератури та документальних матеріалів, відеометрія, пакет прикладної програми «БіоВідео». Ходьба є циклічним локомоторним рухом, здійснюваним за способом відштовхування. Характерна особливість ходьби – наявність постійного контакту опорної ноги (період одиночної опори) або обох ніг (період подвійної опори). Саме ходьба може слугувати критерієм оцінки стану моторики людини. Водночас, накопичені більш ніж за столітній період дані, що стосуються питань фазового складу ходьби, ролі й цільової спрямованості кожної з фаз у циклі подвійного кроку, механізму реалізації основних рухових дій, принципово один від одного не відрізняються. При цьому інформація про формування біомеханіки ходьби молодших школярів обмежена. Проведені дослідження свідчать про те, що тривалість фази подвійної опори при лівій опорній нозі в практично здорових хлопців 6 років дорівнює в середньому 0,12 с (S = 0,01 с), у дівчат – 0,14 с (S = 0,01 с), водночас у практично здорових хлопців і дівчат 7 років показники тривалості цієї фази однакові й становлять 0,14 с (S = 0,01 с), так само однакова тривалість цієї фази в хлопців і дівчат 8 років і становить 0,16 с (S = 0,02 с у хлопців і S = 0,01 с у дівчат). Потрібно відзначити, що статистично значущої різниці в показнику тривалості фази подвійної опори при лівій опорній нозі між хлопцями та дівчатами в кожній із вікових категорій 7–8 років не спостерігаємо (p > 0,05) на відміну від хлопців і дівчат 6 років, у яких показники тривалості цієї фази статистично значуще відрізняються (р < 0,05), що підтверджено за допо-могою критерію Стьюдента для незалежних вибірок. Потрібно відзначити, що в завершальній фазі подвійного кроку ходьби, знову відзначено статистично значуще збільшення її тривалості у дівчат 7 років, порівняно з хлопцями цього віку, на 0,04 с (p < 0,05), її тривалість становить у дівчат 7 років, а також у хлопців і дівчат 8 років у середньому 0,24 с (S = 0,03 с у дівчат 7 років та хлопців 8 років і S = 0,02 с у дівчат 8 років). Подальшого наукового вивчення потребують питання формування статодинамічної постави дітей 6–8 років із церебральним паралічем у процесі адаптивного фізичного виховання з використанням технічних засобів та методичних прийомів штучного керівного середовища.The Objective of the Study is to determine the features of the temporal structure of walking in practically healthy children aged 6–8 years. Research Methods. To accomplish the tasks, the following research methods were used: analysis of scientific and methodological literature and documentary materials, videometry, application package «BioVideo». Walking is a cyclic locomotor movement, carried out according to the repulsion method. A characteristic feature of walking is the presence of constant contact of the supporting leg (period of single support) or both legs (period of double support). Walking can serve as a criterion for assessing the state of human motor skills. At the same time, the data accumulated over more than a century, concerning the issues of the phase composition of walking, the role and target orientation of each of the phases in the double step cycle, the mechanism of realization of the main motor actions, do not fundamentally differ from each other. At the same time, information on the formation of walking biomechanics in younger schoolchildren is limited. The carried out studies indicate that the duration of the double support phase with the left supporting leg in practically healthy 6-year-old boys averages are 0,12 s (S = 0.01 s), in girls – 0,14 s (S = 0,01. At the same time, in practically healthy boys and girls of 7 years old, the indicators of the duration of this phase are the same and amount to 0,14 s (S = 0,01 s), the duration of this phase is also the same for boys and girls of 8 years old and is 0.16 s (S = 0,02 s for guys and S = 0,01 s for girls). It should be noted that there is no statistically significant difference in the indicator of the duration of the double support phase with the left supporting leg between the children of 7–8 years old (p <0,05) in each of the age categories, in contrast to the 6-year-old boys, in which the indicators of the duration of this phase statistically significant difference (p <0,05), which was confirmed using the Student’s test for independent samples. It is worth noting that in the final phase of the double walking step, there was a statistically significant increase in its duration in girls of 7 years old compared with boys of this age by 0,04 s (p <0,05), its duration is in girls aged 7 years, and for boys and girls aged 8 years old on average 0,24 s (S = 0,03 s for girls aged 7 years old and boys aged 8 years old and S = 0,02 s for girls aged 8 years old). Further scientific study requires the formation of the static-dynamic posture of children 6–8 years old with cerebral palsy in the process of adaptive physical education using technical means and methodological techniques of an artificial control environment.
Peculiarities of the Temporal Structure of Walking in Practically Healthy Children of Primary School Age
Keywords: статодинамічна постава; діти 6-8 років; часова структура ходьби; static-dynamic posture; temporal structure of walking; children 6–8 years old