Технология научных исследований по проблемам развития спорта в Украине в современных условиях - Борисова, Ольга; Борисова, Ольга; Borysova, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
В статье обоснован комплекс методов научного познания. Методология исследования рассматривает организацию деятельности путём формирования целостной системы с чётко определенными характеристиками, логической и временной (исторической) структурой, которую можно подразделить на три составляющих: методологию научной, практической и учебной деятельности. Применение такого подхода позволило не только проанализировать и обобщить с единых позиций имеющиеся в литературе и мировом опыте основы функционирования и направления развития спорта, но и найти общую логику таких широко обсуждаемых в современной литературе вопросов, как формирование и совершенствование национальных систем спорта, проблем подготовки спортсменов высокого класса и т. д. У статті обґрунтовано комплекс методів наукового пізнання. Методологія дослідження розглядає організацію діяльності через формування цілісної системи із чітко визначеними характеристиками, логічною та часовою (історичною) структурою, яку можна підрозділити на три складники: методологію наукової, практичної й навчальної діяльності. Застосування такого підходу дало змогу не тільки проаналізувати та узагальнити з єдиних позицій наявні в літературі й світовому досвіді основи функціонування й напрями розвитку спорту, але й знайти загальну логіку таких широко обговорюваних у сучасній літературі питань, як формування та вдосконалення національних систем спорту, проблем підготовки спортсменів високого класу тощо. In the article we have grounded complex of methods of scientific research. Methodology of research examines activities organization by means of formation of united system with strictly defined characteristics, logical and historical structure that may be into three parts: methodology of scientific, pratical and educational activity. Applying of this approach let us not only to analyze and generalize basics of functioning and sports development directions, but also find general logic of often discussed questions in literature as formation and mastering of national systems of sport, a problem of preparation of sportsmen of high class etc.
Технологія наукових досліджень із проблем розвитку спорту в Україні в сучасних умовах
Technology of Scientific Research on the Problem of Sport Development in Ukraine Under Modern Conditions
Keywords: система организации и управления спортом; профессиональный теннис; модель; методология исследования; методы научного познания; система організації та управління спортом; професійний теніс; модель; методологія дослідження; методи наукового пізнання; system of organization and sports management; professional tennis; model; methodology of the research; methods of scientific research