Формування ергономічної компетентності у майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів у процесі професійної підготовки - Сергеєва, Валентина (My University, 2018)
Стаття піднімає актуальну проблему формування ергономічної компетентності майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів. Зазначається, що соціально-економічні зміни в нашій країні викликали на порядок денний особливі вимоги до педагогів-вихователів дітей дошкільного віку, що стало визначальним чинником удосконалення й оновлення їхньої професійної підготовки у вищій школі. Значущою складовою сучасного процесу навчання майбутніх педагогів має стати предметна область ергономіки, що забезпечить ґрунтовну ергономічну підготовку, формування ергономічних компетенцій у майбутніх педагогів-вихователів. Педагогічна ергономіка визначається як новий розділ сучасної педагогіки, який здійснює комплексні міждисциплінарні дослідження навчально-виховного процесу з метою оптимізації інформаційно-предметного середовища навчального закладу. Ергономічна підготовка майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів передбачає опанування навчальної дисципліни «Педагогічна ергономіка в системі дошкільної освіти». Основне завдання викладання курсу полягає в тому, щоб надати студентам цілісну картину педагогічної ергономіки як науки й навчального предмета. Результатами вивчення дисципліни мають стати сформовані в здобувачів вищої освіти за освітньою програмою «Дошкільна освіта» професійні компетентності ергономічного змісту, як загальні, так і спеціальні або фахові. The article raises the actual problem of the forming of ergonomic competence of the future teachers of preschool educational institutions. There has been noted, that social-economical changes in our country have caused to the agenda the special requirements for the pedagogues-teachers of children of preschool age. It is became the determining factor of the improvements and updates of their professional preparation in the high school. The significant component of the modern educational process of future pedagogues should be the subject area of ergonomics, which provides a ground ergonomic training, forming of ergonomic competence of future pedagogues-teachers. The pedagogical ergonomics is defined as a new section of modern pedagogy, which carries out complex interdisciplinary researches of educational process for the purpose of the optimization of information-subject environment of educational institution. The ergonomic preparation of future teachers of preschool educational institutions involves mastering of the educational discipline “The pedagogical ergonomics in the system of preschool education”. The main purpose of teaching the course is to provide students with a coherent picture of pedagogical ergonomics as the science and the educational subject. The results of studying of discipline must become formed of the applicants of high education of the educational program “Preschool education” professional competence of ergonomic content – general and special or professional.
Keywords: педагогічна ергономіка; вихователі дітей дошкільного віку; професійна підготовка; ергономічні компетентності; pedagogical ergonomics; teachers of children of preschool age; professional preparation; ergonomic competencies