Психічна травма посттравматичного стресового розладу - Мельник, Антоній Петрович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Метою вивчення дисципліни є засвоєння знань про критерії діагностики та основні симптоми ПТСР, про типи психічної дезадаптації у ветеранів бойових дій, про методи діагностики та корекції розладів психіки у осіб, що перебували в екстремальних ситуаціях, набуття практичних навиків з вибору необхідних методик та практик, складання програм надання психологічної допомоги при ПТСР. Завдання вивчення дисципліни: сформувати в студентів уявлення про сутність та основну проблематику діагностики та психотерапії ПТСР як окремого виду психологічної практики, а також про їх місце і роль в сучасній психологічній практиці; навчити студентів базовим технікам та стратегіям попередження можливого психологічного неблагополуччя та надання психологічної допомоги у кризових ситуаціях, ситуаціях життєвого вибору та ін.; ознайомити студентів зі специфікою організації та проведення психотерапії ПТСР у різних видах сеттінгу: індивідуальній та груповій формах; дитячої психотерапії.
Keywords: психічна травма; травматична пам’ять; травмо-фокусована когнітивно-поведінкова терапія; техніки психічної стабілізації; симптоми ПТСР; клінічна діагностика