Морфологія та васкулярна анатомія квіток Dracaena surculosa Lindl. і Sansevieria aethiopica Thunb. (Asparagaceae Juss.) - Фіщук, Оксана Сергіївна; Одінцова, Анастасія Валеріївна; Fishchuk, Oksana S.; Odintsova, Anastasiia V. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2014)
Вивчено морфологію та васкулярну анатомію квіток Dracaena surculosa і Sansevieria aethiopica. Показано, що у досліджених видів оцвітина й андроцей характеризуються значними рисами подібності, проте виявлено відмінності у внутрішній будові зав’язі, вертикальній зональності септального нектарника та структурі вентрального комплексу провідних пучків. Медіанні насінні зачатки в обох видів іннервуються двома пучками. Септальний нектарник у Sansevieria aethiopica в 1,5 разу перевищує довжину гнізд зав’язі та продовжується в основу і дах зав’язі. Обидва типи зональності септального нектарника, виявлені у досліджених видів, були описані нами раніше для представників роду Sansevieria. Встановлені риси будови квіток досліджених видів підтверджують велику морфологічну подібність родів Dracaena та Sansevieria.

The floral morphology and vascular anatomy in Dracaena surculosa and Sansevieria aethіopica have been studied. It was shown that the perianthium and androecium in the studied species have a lot of similar features. In the same time, there were obtained some differences in the inner ovary structure, vertical zonality of septal nectary, and the structure of the ventral complex of bundles. The median ovule is supplied by a pair of bundles in both species. Septal nectary in Sansevieria aethіopica is 1,5 times longer than the locules, it is expanded in the ovary base and roof. Both types of septal nectary zonality that are described in studied species were previously revealed in Sansevieria species. Investigated features of the flower confirm the significant morphological resemblance between the genera Dracaena and Sansevieria.
Morphology and vascular anatomy of the flower in Dracaena surculosa Lindl. and Sansevieria aethіopica Thunb. (Asparagaceae Juss.)
Keywords: Dracaena surculosa; Sansevieria aethiopica; морфологія квітки; васкулярна анатомія; гінецей; септальний нектарник; flower morphology; vascular anatomy; gynoecium; septal nectarу