Статеві особливості викликаної активності мозку в умовах орієнтувально-дослідницької діяльності - Швайко, Світлана Євгеніївна; Дмитроца, Олена Романівна; Shvaiko, S. Ye.; Dmytrotsa, O. R. (Ужгородський національний університет, 2009)
В результаті дослідження встановлено, що у дітей 12-13 років при орієнтувально-дослідницькій діяльності в процесі сприйняття й обробки інформації більш активними є задньоасоціативні ділянки кори головного мозку правої півкулі (скронево-тім’яно-потилична зона). У групі хлопців сприйняття та обробка інформації здійснювалась за рахунок вираженої функціональної асиметрії (за інтенсивністю ВП), що з’являється на етапі інформаційного синтезу, тоді як у дівчат міжпівкулевої асиметрії не виявлено. ФМВА локалізувався у задньоасоціативних структурах кори головного мозку, з перевагою правої півкулі, до яких у групі хлопців долучалась ліва лобова частка на етапі категоризації стимулу. It was established in the investigation that in 12-13 year old children, the back associative sections of the right hemisphere of the cerebral cortex (temple- parietal-occipital zone) are more active in the process of the perception and processing of information during orientating and investigating activity. The perception and processing of information in the boys’ group was accomplished by pronounced functional asymmetry (according to the intensity of evoked potentials) which appears at the stage of the information synthesis, whereas no hemisphere asymmetry was found in girls. Maximum evoked activity focus was localized in the back associative structures of the cerebral cortex, preferentially of the right hemisphere. In the boys’ group these were joined by the left frontal section at the stage of the stimulus categorization.
Sex particularities of evoked brain functioning during orientating and investigating activity
Keywords: викликаний потенціал; орієнтувально-дослідницька діяльність; фокус максимальної викликаної активності; топографічне картування; evoked potential; orientating and investigating activity; maximum evoked activity focus; topographic mapping