Суфіксація варіантів власних імен та апелятивів у говірках Волинського Полісся - Нестерчук, Оксана Григорівна (Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ, 2015)
У статті проаналізовано варіанти власних імен Волинського Полісся, утворені за допомогою суфіксації, та здійснено їх порівняння з апелятивами. Характерною особливістю словотворення варіантів особових імен є те, що суфікси можуть бути додані як до повних, так і до усічених особових імен. Як слушно зауважує І. І. Ковалик, “у цьому виявляється своєрідна характерна відмінність цих форм імен від форм загальних назв, у яких послідовно збережена одна й та ж вихідна словотворча повна (не скорочена) основа” [2, 306]. Тому у дослідженні аналізуємо суфіксацію варіантів імен, утворених від повних основ, проводячи паралелі із творенням апелятивів у волинсько-поліських говірках (приклади десубстантивів узяті з монографії Г. Л. Аркушина “Іменний словотвір західнополіського говору” )
Keywords: суфіксація; варіанти власних імен; апелятиви; 811.161.2'282(477.82)'373.611