Відтворення боксерської термінології оповідання Е. Хемінгуея «Півсотні тисяч» в українському перекладі В. Митрофанова - Федів, Оксана Євгенівна; Fediv, O. Ye. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано особливості використання боксерської термінології в оповіданні Е. Хемінгуея «Півсотні тисяч» та підхід В. Митрофанова до її відтворення засобами цільової мови. Виділено функції такої термінології у згаданому творі та схарактеризовано потенційні проблеми її перекладу. Проаналізовано конкретні випадки вживання боксерської термінології та проаналізовано вибір перекладацьких рішень В. Митро¬фанова, а також узагальнено методи, які використовує перекладач, залежно від виду терміна та його функції. Зазначено перспективу подальшого дослідження, яке полягає у вивченні творчого методу В. Митро¬фанова та його унікального ідіостилю. The article dwells upon the peculiarities of boxing terminology in E. Hemingway’s short story «Fifty Grand» and V. Mytrofanov’s approach to its reproduction by means of the target language. The functions of such terminology in the abovementioned story have been singled out and the perspective problems of its translation have been characterised. Particular cases of using boxing terminology have been discussed and V. Mytrofanov’s choices have been analysed. Also, the methods used by the translator depending on the term and its function have been summarised. The perspective of further research has been mentioned which lies in studying the creative method and unique idiostyle of V. Mytrofanov as he is one of the leading Ukrainian translators of the Anglophone literature of the XX century whose creativity needs studying.
Reproduction of Boxing Terminology of E. Hemingway’s Short Story «Fifty Grand» in Ukrainian Translation by V. Mytrofanov
Keywords: боксерська термінологія; boxing terminology; функції термінів; functions of terms; переклад; translation