Кременецька пленерна школа польських колористів 30-х років - Панфілова, Олександра Георгіївна (Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка, 2017)
Протягом міжвоєнного періоду Кременець був улюбленим місцем художників. Сюди з’їжджались митці з усіх куточків України та Польщі. Згодом група краківських художників обрала Кременець місцем постійних пленерів. Молоді художники були пов’язані із французьким мистецтвом і називали себе колористами. Вони походили із різних мистецьких груп, але їх об’єднували спільні художні проекти та ідеї, які вони втілювали в тому числі й у Кременці. Саме їх творчість стала знаковою для образотворчого мистецтва Польщі середини ХХ століття. Серед пленерних робіт колористів міжвоєнного періоду ХХ століття є значна частина полотен, створених на теренах Кременеччини.

During the between wars period Kremenets’ was the favourite place for artists. It was visited by many artists from whole Poland and Ukraine. Later a group of the artists from Krakiv chose Kremenets as a place for permanent plein airs. The young artists were connected with French art and called themselves «colourists». They belonged to different art groups but they were united for common art projects and ideas which they put into practice everywhere including Kremenets. It was their creative work which became significant for Polish fine arts in the middle of the XXth century. Among the plein air works of the colourists in between war period of the XXth century we find a good few of canvases created on the ground of Kremenechyna.
Keywords: мистецький осередок; картини; Кременець; пленер; 7.036.2