Вплив правових реформ на забезпечення економічної безпеки держави в період післявоєнного оновлення - Ковбасюк, Степан Валерійович; Ліберов, Юрій Ігорович; Нинюк, Інна Іванівна (Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика, 2025)
У статті досліджено проблематику забезпечення економічної безпеки України в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення, що є однією з ключових передумов збереження державного суверенітету, соціально-економічної стабільності та інтеграції до європейського простору. Актуальність теми зумовлена зростанням внутрішніх і зовнішніх загроз, трансформацією економічних ризиків, посиленням мілітаризаційних процесів у регіоні та необхідністю переосмислення державної політики безпеки в нових геополітичних умовах. Метою дослідження є систематизація наукових підходів до трактування економічної безпеки держави в умовах кризи, аналіз чинних нормативно-правових механізмів її забезпечення та визначення викликів і перспектив інституційного реформування в післявоєнний період. Методологія ґрунтується на поєднанні структурно-функціонального та системного підходів, застосуванні порівняльного аналізу та узагальнення, контент-аналізу наукових джерел, а також логіко-правового методу для оцінки нормативної бази у сфері економічної безпеки. Результати. На підставі аналізу сучасних концепцій економічної безпеки виокремлено пріоритети її реформування з урахуванням впливу війни, доведено взаємозв’язок між нормативно-правовим регулюванням та ефективністю інституційного реагування. Встановлено, що чинна система має ситуативний характер і потребує переосмислення з орієнтацією на довгострокову стійкість, збалансування національних та міжнародних економічних інтересів, інституційну інтеграцію, прозорість і стратегічне планування. Запропоновано концептуальні напрями правових реформ у поєднанні з оновленням інституційних механізмів, що формують основу для нової моделі економічної безпеки в умовах поствоєнної трансформації. Зроблено висновок, що посилення економічної безпеки в умовах війни та післявоєнної трансформації потребує не лише законодавчих змін, а й створення адаптивної моделі публічного управління, здатної забезпечити стійкий розвиток, інвестиційну привабливість і соціальну стабільність держави. Практична цінність дослідження полягає у формуванні аналітичної бази для оновлення державної політики у сфері економічної безпеки на етапі повоєнного відновлення з акцентом на системну правову реформу, здатну забезпечити нормативну визначеність, прозорість регулювання та відповідність європейським стандартам
Keywords: законодавчі трансформації; національна стійкість; інституційне оновлення; кризове управління; правова модернізація; безпекові виклики; регуляторна спроможність; 351.863:330.342.14(477)