Феномен ментальності в експлікаціях сучасного українського музикознавства - (:unkn) unknown (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Одним із понять, що протягом останніх десятиліть наповнюється музикознавчим змістом, є ментальність, крізь призму якої аналізуються тенденції та явища музичної культури. Відтак, актуальною музикознавчою проблемою є систематизація та узагальнення знань та ідей з метою формування цілісного уявлення про ментальні риси певних музичних культур та їхні прояви в академічному мистецтві. Мета статті – на основі наукових експлікацій ментальності створити ескізне бачення феномену у сучасному українському музикознавстві. Методологія дослідження відображена у таких його завданнях: 1) аналіз основних досліджень проблеми ментальності в українському музикознавстві; 2) вирізнення головних ідей провідних вітчизняних вчених щодо вказаного феномену; 3) привнесення власної думки в опрацювання задачі; 4) узагальнення та розкриття перспектив подальших досліджень даної теми. Наукова новизна. У статті прослідковано розвиток української музикознавчої думки щодо феномену ментальності та вирізнено головні здобутки вітчизняних вчених у цьому ракурсі. Задекларовано ідею про диференціацію архетипів колективного безсвідомого, які є основою художньої творчості, на два типи: інваріантні («символи») та варіантні («символи символів»). Висновок. Серед найбільш вагомих здобутків щодо піднятої проблеми є ідеї І. Ляшенка про диференціацією способів мислення як ментальних виявів, Н. Горюхіної та Н. Герасимовою-Персидської про національну ідентичність в музиці, Л. Кияновської про кордоцентризм і стилістичну акласичність в українській музиці, О. Катрич про діонісійський архетип як домінуючий в українському музично-виконавському стилетворенні, диференціація М. Севериновою рівнів художнього мислення у відповідності до положень теорії колективного безсвідомого К. Г. Юнґа та ін.
One of the concepts that has been filled with musicological content in recent decades is the mentality, through the prism of which trends and phenomena of musical culture are analyzed. Thus, the current musicological problem is the systematization and generalization of knowledge and ideas in order to form a holistic view about the mental features of certain musical cultures and their academic art manifestations. The aim of the article – on the basis of mentality scientific explanations to create a sketch vision of this phenomenon in modern Ukrainian musicology. Research methodology is reflected in the following problems: 1) analysis of basic research on the problem of mentality in Ukrainian musicology; 2) highlighting the main ideas of leading domestic scientists on this phenomenon; 3) introduction of own opinion in processing of a task; 4) generalization and disclosure of prospects for further research on this topic. Scientific novelty. The development of Ukrainian musicological thought on the mentality phenomenon and highlights the main achievements of domestic scientists in this perspective is followed in the article. The idea about differentiating the collective unconscious archetypes as artistic creativity basis into two types is declared: invariant («symbols») and variant («symbols of symbols»). Conclusion. Among the most important achievements on the raised problem are the following ideas. I. Liashenko’s idea about the differentiation of thinking ways as mental manifestations, ideas by N. Goryukhina and N. Gerasimova-Persidskaya about national identity in music, by L. Kyianovska on cordocentrism and stylistic aclassicism in Ukrainian music, by O. Katrych about the Dionysian archetype as dominant in Ukrainian musical-performing stylistics, M. Severinova's differentiation of artistic thinking levels in accordance with the provisions of the K. H. Jung’s collective unconscious theory and others.
Keywords: музична ментальність; українська музична ментальність; відображення архетипів в музиці; сучасне українське музикознавство; musical mentality; Ukrainian musical mentality; reflections in music; modern Ukrainian musicology; 781.1+781.2