Запозичення з німецької мови в буковинських говірках - Нечаєва, Ніна; Nechaieva, Nina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті на матеріалі лексикографічних джерел розглянуто запозичені з німецької мови лексеми, що увійшли до складу буковинських говірок; подано їх класифікацію за тематичними групами. Простежено, які із зафіксованих лексем увійшли до складу літературної мови; для аналізованих германізмів установлено міжговіркові паралелі в межах південно-західного наріччя. З’ясовано, що в різних говірках можуть бути відмінними фонетичне оформлення або семантика засвоєних германізмів. Наведено приклади властивих буковинським говіркам германізмів, морфемна будова яких тотожна німецьким еквівалентам, а також ті, до яких в українській мові додано іменникові чи дієслівні суфікси або іменникові чи прикметникові флексії. Проаналізовано фонетичні особливості запозичених буковинськими говірками лексем, порівняно з німецькою мовою. In this item with the help of lexicographical sources considered the lexemes which were borrowed from the German language and which were entered to the stock of dialects of Bukovina; introduced their classification by thematically groups. Followed which one of the fixed lexemes were entered to the stock of the literary language; for the analyzed germanisms established the inter-dialectal parallels within the south-west dialect. Determined, that in different dialects also can be different the phonetic shape or the semantics of the adopted germanisms. Made an examples of the proper to the dialects of Bukovina germanisms the morphemic structure of which is identical to the German equivalents and made the examples of germanisms to which in the Ukrainian language added substantival or verbal suffixes or substantival or adjectival flexions. Analyzed phonetic features of the adopted by the dialects of Bukovina lexemes beside the German language.
Adoptions From the German Language in the Dialects of Bukovina.
Keywords: лексема; запозичення; германізми; буковинські говірки; міжговіркові паралелі; lexeme; adoption; germanism; dialects of Bukovina; inter-dialectal parallels