Використання української народної казки у розвитку експресивного мовлення старших дошкільників - Ботвинник, Оксана Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У дослідженні вперше вивчено проблему збагачення мовлення старших дошкільників експресивною лексикою засобами української народної казки, розроблено й апробовано експериментальну методику і педагогічні умови її реалізації. За результатами аналізу наукових досліджень, навчально-методичних посібників, програм навчання і виховання в дошкільному закладі було з'ясовано стан проблеми розвитку мовлення дітей у теорії дошкільної освіти. За даними аналізу планів навчально-виховної роботи, відвідування занять з розвитку мовлення, анкетування батьків, вихователів, виявилося, що в роботі дошкільних закладів не приділяється належної уваги використанню українських народних казок. Батьки і вихователі засвідчили недостатній рівень теоретичної і практичної підготовки з означеного питання. Започатковуючи експеримент, було визначено критерії і показники розвитку експресивного мовлення старших дошкільників. На формувальному етапі дослідження було розроблено лінгводидактичну модель збагачення мовлення старших дошкільників експресивною лексикою, яка обіймала чотири етапи: відбірково-аналітичний, первинно-ознайомлювальний, продуктивно-моделюючий і творчо-імпровізаторський. До кожного етапу було розроблено систему завдань, спрямованих на збагачення мовлення експресивною лексикою засобами української народної казки. Прикінцевий етап дослідження засвідчив помітні позитивні кількісні та якісні зрушення рівнів розвитку експресивного мовлення дітей експериментальної групи. У процесі дослідження було визначено тенденції засвоєння експресивної лексики старшими дошкільниками.
Keywords: народна казка; експресивне мовлення