Когнітивні ознаки персуазивності в англомовному навчальному відеодискурсі - Малаховська, Ярина Іванівна (Запорізький національний університет, 2024)
У роботі досліджено когнітивні ознаки персуазивності в англомовному навчальному відеодискурсі. Застосовано концептуальний, компонентний і семантичний аналіз для виявлення структури концепту ПЕРСУАЗИВНІСТЬ, який включає такі складники, як агенс, пацієнс, предмет, дія, мета, засіб і результат. Визначено основні ознаки персуазивності: інтерактивність, інтенційність, інструментальність, аксіологічність, темпоральність, результативність та вольовий компонент. Персуазивність у навчальному відеодискурсі розглядається як цілеспрямований вплив учителя на учнів з метою формування знань і навичок через вербальні та невербальні засоби комунікації.
Keywords: персуазивність; когнітивна ознака; концепт; відеодискурс; навчальна комунікація; інтерактивна дія; інтенція